Zioła i przyprawy
Nawet najprostsze do przyrządzenia dania nie smakowałby tak samo, gdyby nie dodano do nich przypraw.
Są dodawane do potraw dla polepszenia ich walorów smakowych, zapachowych oraz wizualnych. Przyprawy najczęściej wytwarza się z liści, korzeni oraz owoców poszczególnych gatunków roślin. Przyprawy, mieszanki przypraw i zioła wymagają zastosowania specjalnych folii barierowych zapewniających głównie wysoką barierę na gazy, aromaty i parę wodną. Dzięki temu przyprawy po otwarciu opakowania będą nadal aromatyczne i sypkie.
W przypadku ziół i przypraw stosuje się laminaty foliowe dwuwarstwowe lub trójwarstwowe z folii polipropylenowych (matowe, metalizowane) polietylenowych, a także z folii aluminiowej i papieru. Formy opakowania: oprócz standardowych laminatów na rolach do automatów zasypowych, formujemy również saszetki, worki typu doypack, i flowpack.