Pakowanie próżniowe to tani, prosty i skuteczny sposób, by przedłużyć termin do spożycia żywności. Niegdyś używany wyłącznie w przemyśle spożywczym, a dziś dostępny na wyciągnięcie ręki dla każdego z nas. Na czym polega pakowanie próżniowe? Jakie są rodzaje torebek typu Vacuum?
Pakowanie próżniowe
Mamy dla Was dwie wiadomości: dobrą i złą. Zaczniemy od złej. Proces psucia się produktów spożywczych rozpoczyna się od pierwszej chwili ich kontaktu z powietrzem. Ciepło, wilgotność, obecność drobnoustrojów, rodzaj żywności i cechy środowiska zewnętrznego mają również wpływ na tempo psucia, niemniej jednym z podstawowych czynników oddziałujących na skrócenie terminu przydatności do spożycia jest powietrze, którym oddychamy. Precyzyjniej mówiąc, winowajcą jest tlen.
Tlen odpowiada również za inne, niekorzystne zmiany zachodzące w pożywieniu: jełczenie, stratę smaku, zapachu, barwy, utlenienie witaminy C, niektórych aminokwasów. Ma wpływ na rozwój mikroflory i pleśni. Teraz czas na dobrą wiadomość. Usunięcie z opakowania produktów żywnościowych powietrza lub zamiana jego składu znacząco poprawia możliwość przedłużenia terminu przydatności do spożycia. Pakowanie próżniowe pozwala kilkukrotnie wydłużyć żywotność produktów bez straty smaku, zapachu, barwy czy utraty wartości odżywczych.
Technika pakowania próżniowego jest prosta. Wystarczy użyć opakowania plastikowego lub aluminiowego o wysokiej barierowości na przenikanie gazów i odessać powietrze. Następnie zamknąć szczelnie opakowanie i gotowe! Pakować próżniowo można produkty świeże, gotowane, pieczone i przeznaczone do mrożenia. Nie należy jednak zapominać, że pakowanie próżniowe nie zastępuje mrożenia czy chłodzenia produktu. Żywność surowa pakowana próżniowo musi być przechowywana w niskich temperaturach. Przechowywanie w próżni nie chroni również produktów żywnościowych przed działaniem światła i promieni UV.
Zalety pakowania próżniowego:
- zapobieganie utracie składników odżywczych
- zachowanie barwy, smaku i wyglądu
- zapobieganie utracie wilgotności w przypadku żywności mokrej
- zapobieganie zawilgoceniu w przypadku produktów suchych
- ochrona przed jełczeniem i psuciem
- ochrona przed insektami, drobnoustrojami i pleśniami
- w przypadku zamrażania produktów pakowanych próżniowo czas przydatności do spożycia przedłuża się o 100 %
- nieograniczone możliwości wyboru produktów do pakowania próżniowego
- zmniejszenie masy produktu, co ułatwia transport i składowanie
Metody pakowania próżniowego
- pakowanie próżniowe VP Vacuum Packaging polegające na usunięciu powietrza z wnętrza opakowania
- pakowanie próżniowe w atmosferze modyfikowanej MAP Modified Atmosphere Packaging – skład powietrza wewnątrz opakowania jest tak zmieniony, by jak najdłużej zachować świeżość towaru
- pakowanie próżniowe w atmosferze kontrolowanej CAP Controlled Atmosphere Packaging – świeżość produktu jest stale kontrolowana poprzez stałe wyrównywanie róznowagi gazowej
Pakowanie próżniowe może być wykonywane ręcznie lub maszynowo.
Prekursorami pakowania próżniowego byli starożytni Galowie, którzy 2500 lat temu opracowali i doprowadzili do perfekcji metodę próżniowego przechowywania ziaren zbóż. Podczas prac archeologicznych na terenie niegdyś zamieszkałym przez Galów, badacze odkryli kilka tysięcy ogromnych spichlerzy zakopanych pod ziemią.
Starożytni odkryli dewastujący wpływ powietrza na trwałość produktów żywnościowych i postanowili poradzić sobie z usunięciem powietrza za pomocą ognia. Warstwami układali zboże w specjalnym otworze, by na koniec pozbyć się powietrza wykorzystując ogień. Płomienie wysysały tlen wraz z drobnoustrojami z górnych warstw, a dolne pozostawały bezpieczne pod spodem.
Galowie mogli w ten sposób przechowywać zboże nawet kilka lat. Dziś do pakowania próżniowego używa się maszyn lub ręcznych pakowarek. Maszyny pakująco próżniowo wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, gastronomii, sklepach garmażeryjnych, masarniach, supermarketach, barach czy restauracjach.
Rodzaje materiałów do produkcji opakowań do pakowania próżniowego
- laminat BOPP z LDPE
- laminat łączący folię PET z LDPE
- folie PE/PET w postaci rękawów termokurczliwych
- laminaty PA/PE
Rodzaje woreczków do pakowania próżniowego
- worek Vacuum
- worek Vacuum z zawieszką euro – możliwość wykonania otworu w górnej części woreczka, by możliwe było zawieszenie produktu na specjalnym drążku ekspozycyjnym
- torebka Vacuum easy – open – pozwalająca wielokrotne otwieranie opakowania
- woreczek Vacuum z wykładką z tasiemką
- woreczek płaski Vacum z szerokimi zgrzewami