Coraz częściej możemy natknąć się w sklepie podczas zakupów na charakterystyczny zielony znaczek umieszczony na opakowaniu. Z krótkiego opisu możemy wnioskować, że opakowanie lub produkt jest przyjazny naturze. Czym są eko opakowania? Jak je rozróżnić? Z czego są produkowane? Zapraszamy do zapoznania się z dalszą częścią artykułu.
Recykling
Trudno nie zauważyć postępującego trendu proekologicznego na każdym kroku naszego życia. Powszechne akcje edukacyjne, uświadamiające konieczność oszczędzania prądu i wody, popularność żywienia wegetariańskiego i wegańskiego, alternatywne sposoby ogrzewania, kierunki ekologiczne na studiach wyższych, samochody z napędem hybrydowym, wymiana pieców-kopciuchów na ekologiczne, wspomagana finansowo ze środków gmin, manifestacje społeczne w obronie klimatu, programy polityczne partii zielonych… Przykłady wzrostu świadomości społecznej można mnożyć.
Działania ekologiczne obejmują swym zasięgiem zwykłych obywateli i ogromny biznes. Jednym z ważnych aspektów działań pro-środowiskowych jest recykling. Segregacja odpadów pozwala odzyskać cenny materiał i dać mu nowe życie pod postacią innych wyrobów.
Zalety recyklingu:
- mniej wysypisk śmieci
- oszczędność surowców naturalnych
- pozyskanie taniego surowca do powtórnej produkcji
- ograniczenie zużycia energii i wody
- mniejsze zanieczyszczenie powietrza
Przetwarzać z powodzeniem można:
- szkło – butelki, słoiki, puste opakowania po kosmetykach
- tworzywa sztuczne – folia, kartoniki po mleku, butelki i opakowania plastikowe, metal czy puszki aluminiowe
- papier – tektura, makulatura, ulotki, zeszyty, kartony, gazety.
Eko opakowania – ukłon w stronę natury
Przyjmuje się, że 60-70% wszystkich opakowań z tworzyw sztucznych na świecie, jest przeznaczone dla gałęzi gospodarki związanej z żywnością. Firmy zajmujące się dostarczaniem opakowań dla wszystkich sektorów gospodarki wspierają zrównoważony rozwój i coraz częściej wprowadzają do obrotu poszukiwane przez konsumentów opakowania przyjazne naturze.
Czym są eko opakowania?
Producenci tworzyw sztucznych odpowiadają na wyzwania, jakie niesie ze sobą współczesny świat i oprócz ponownego wprowadzenia do obrotu opakowań z recyklingu, poszukują nowych, proekologicznych rozwiązań.
Czym są opakowania biodegradowalne i kompostowalne?
Jak mogą pomóc w ochronie przyrody? Zanim przejdziemy do opisu tworzyw biodegradowalnych i kompostowalnych, należy krótko przybliżyć proces biodegradacji. Biodegradacja to wieloetapowy proces rozkładu związków organicznych, który następuje pod wpływem działania mikroorganizmów. Do pełnego procesu biodegradacji niezbędne są specyficzne warunki
- biotyczne – bakterie (z rodzaju nitrosomonas, nitrobacter), algi, pierwotniaki, grzyby, promieniowce, robaki
- abiotyczne – światło, temperatura, woda.
Biodegradacja może wystąpić w środowisku tlenowym lub beztlenowym. Produktem biodegradacji jest biomasa, energia, woda, dwutlenek węgla. Do produkcji opakowań eko, czyli biodegradowalnych i kompostowalnych używa się surowców pochodzenia kopalnianego oraz ze źródeł naturalnych (skrobia, banany, konopie, rośliny strączkowe, celuloza).
Czym różnią się opakowania kompostowalne od biodegradowalnych?
Aby producent opakowań mógł umieścić oznaczenie „biodegradowalne” czy „kompostowalne” na swoim produkcie, muszą być spełnione odpowiednie wymagania, ujęte m. in. w normie europejskiej EN 13432, według której materiał musi ulec rozpadowi w co najmniej 90%, w czasie nie dłuższym niż 6 miesięcy, w środowisku bogatym w dwutlenek węgla.
Opakowania biodegradowalne ulegają rozpadowi w dłuższym czasie niż kompostowalne i by proces rozpadu przebiegł w optymalny sposób, powinny być stworzone niezbędne warunki zewnętrze. Oznacza to, że wbrew obiegowej opinii, nie możemy wyrzucać opakowań oznaczonych znaczkiem „biodegradowalne” do lasu w nadziei, że torebka szybko wróci do środowiska.
Opakowania biodegradowalne powinny być poddane kontrolowanemu i nadzorowanemu przez człowieka procesowi w wyspecjalizowanych zakładach przemysłowych. Tylko w ten sposób, proces biodegradacji będzie efektywny. Opakowania kompostowalne z kolei z powodzeniem można wykorzystać jako nawóz w ogródku przydomowym, gdyż szybko i całkowicie ulegnie rozpadowi.