Pakowanie próżniowe jest jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów przedłużenia trwałości produktów spożywczych. Kiedy pierwszy raz spróbowano wykorzystać próżnię do celów przechowania jedzenia? Do czego obecnie wykorzystuje się woreczki do pakowania próżniowego? Jakiego typu są współczesne woreczki do pakowania próżniowego?

Ciekawa historia

Możliwości wykorzystania próżni do przedłużenia trwałości pożywienia odkryli Galowie około 500 lat p.n.e. Prace archeologiczne we francuskiej miejscowości Owerni doprowadziły badaczy do odkrycia ponad tysiąca spichlerzy na zboże. Nasi przodkowie przechowywali przez lata zboże, które po wydobyciu ze spichlerza nadawało się do spożycia. Jak to robili? Starożytni Galowie usuwali drobnoustroje za pomocą ognia, a następnie układali warstwami zboże. Najniżej umieszczone nasiona zbóż pozbawione były dostępu powietrza, co wytwarzało naturalną próżnię i automatycznie przedłużało przydatność do spożycia.

Powietrze – główny winowajca psucia się pożywienia

Specyficzna mieszanina gazów, z których składa się powietrze na naszej planecie sprawia, iż jest to zarazem idealne środowisko do rozwoju i namnażania się bakterii i drobnoustrojów. PKażdy rodzaj pokarmu jest narażony na proces psucia się. Jedne, jak np. produkty zwierzęce czy nabiał, mają z tego powodu krótki czas przydatności do spożycia. Możliwości jakie daje współczesna technologia żywienia, czyli polepszacze i konserwanty, wstrzymują działanie drobnoustrojów, lecz przeważnie dzieje się to kosztem smaku lub zdrowia konsumentów.

Jednym z najskuteczniejszych i najzdrowszych sposobów na przedłużenie trwałości pożywienia jest opakowanie próżniowe. Należy jednak pamiętać, że pakowanie próżniowe nie jest uniwersalnym środkiem przechowywania. Produkty świeże, takie jak mięso czy nabiał muszą być, oprócz usunięcia powietrza, dodatkowo schładzane, by skuteczniej przedłużyć ich trwałość. Ponadto światło słoneczne lub wysoka temperatura mogą negatywnie wpłynąć na świeżość jedzenia.

Próżnia – jak pozbyć się powietrza?

Opakowanie próżniowe skutecznie pomaga w przechowywaniu żywności Dzieje się tak z powodu ekstrakcji powietrza z wnętrza woreczka. Razem z wyssanym powietrzem, usunięte zostają bakterie i drobnoustroje. Proces psucia się zostaje zahamowany.

Zalety pakowania próżniowego

  • Znaczne przedłużenie terminu przydatności do spożycia żywności
  • Ochrona przed zawilgoceniem
  • Ochrona przed wyschnięciem
  • Ochrona tłuszczy przed zjełczeniem
  • Skuteczna bariera przeciw bakteriom, insektom i pleśnią
  • Zachowane zostają wartości odżywcze, smak, wygląd, aromat
  • Nieograniczone możliwości w rodzajach pożywienia. Można pakować próżniowo owoce, warzywa, mięsa, pieczywo, ryby, ciasta, sery, gotowe dania i półprodukty.
  • Możliwość użytku w warunkach przemysłowych i domowych

Sposoby zamknięcia opakowań próżniowych

Opakowania próżniowe można zamykać za pomocą:

  • zgrzewarki
  • pakowarki próżniowej
  • pojemników próżniowych (ręcznie, za pomocą pompki lub zgrzewarki)
  • pokrywek uniwersalnych
  • pojemników o specjalnych właściwościach

Przykłady, jak pakowanie próżniowe może przedłużyć trwałość produktów żywnościowych. Zalety pakowania próżniowego najlepiej pokażą liczby i porównanie rodzajów przechowywania.

Kawa czy herbata w temperaturze pokojowej powinna być po otwarciu spożyta w ciągu 2 – 3 miesięcy, natomiast poddana próżniowemu opakowaniu, przedłuży swoją świeżość do roku.

Czerwone wino po otwarciu butelki powinno być wypite w ciągu dwóch, trzech dni, inaczej skwaśnieje. Po usunięciu powietrza z butelki jest zdatne do spożycia ponad trzy tygodnie.

Tusza drobiowa może przetrwać bez strat jakościowych w zamrażarce domowej do pół roku, lecz poprzednio poddana procesowi odessania powietrza i zamrożona zyskuje nowe życie nawet do 26 miesięcy!